Natural soaps – advantages of cold process over hot process soap

Натурални сапуни – предимства на студения метод пред топлия

Различни варианти на натурални сапуни са използвани от векове с цел по-добра хигиена, по-приятен аромат, дори и като медицински продукт за лечение на редица кожни заболявания. Малко са козметичните продукти, които са запазили оригиналния си метод за приготвяне така, както ръчно създадените сапуни. Както в древните епохи, така и днес, висококачествените натурални сапуни са резултат от химичен процес, който е удивявал древния човек, а не спира да удивява и нас. Сапунът е продукт, който всеки човек от древността до днес използва ежедневно и по няколко пъти на ден. Някои натурални сапуни са създадени да дезодорират, други са с хидратиращи свойства, трети с антимикробни или лечебни. Най-популярните и обичани занаятчийски сапуни пък съчетават няколко действия в едно.

Историята ни припомня за прочутия англичанин Бо Брумел, който е бил най-модерният мъж в страната. Дори английският крал се е съветвал с него на тема личен стил. За Брумел се знае, че за да изглежда винаги изрядно и да мирише свежо, той е изпращал дрехите си да бъдат изпрани в английската провинция. Перачките ги простирали на свеж въздух и те поемали аромата на диви цветя и билки. Драги господа, погрижили сме се да опростим този процес за вас. Нашите занаятчийски и натурални сапуни са създадени не само за осигуряване на отлична хигиена, но и със страхотен освежаващ аромат. По какви начин ще се погрижат за състоянието на кожата и какъв метод на изработка използваме ще научите в следващите редове.

Натурални сапуни – какво представляват?

Нашата кожа е повече от просто повърхност. Тя е най-големият ни орган и отразява състоянието на организма. Затова и задълбочената грижа за нея е от основно значение.

Занаятчийските и натурални сапуни са семпъл и изключително ефективен начин да се погрижим за кожата, използвайки някои от най-ценните дарове на природата. За разлика от масово предлаганите по магазините техни конкуренти, занаятчийските сапуни не включват в състава си синтетични химикали, добавки и консерванти, които могат потенциално да навредят на кожата. Вместо това, натуралните измивни средства са създадени с чисти и органични съставки. По този начин те осигуряват нежно и щадящо, но в същото време много ефективно премахване на замърсяванията от кожата. Освен това се грижат за хидратацията на кожата. Според използваните масла и съставки, могат да съдействат и за намаляване на възпалителните процеси и раздразненията, борба с акне, борба с хиперпигментацията и още.

Двата класически процеса са изработка на натурални сапуни са студеният и топлият метод. В следващите редове ще поговорим малко повече за разликата между двата метода и защо студеният метод има много повече преимущества за крайния продукт.

Натурални сапуни – студеният метод на изработка

В основата на ръчно правените сапуни стои завладяващ химичен процес, който се нарича осапуняване. Този процес включва комбиниране на мазнини или растителни масла с алкален разтвор (най-често се използва луга). Сместването на съставките води до образуването на сапун и глицерин. Успоредно с почистващите свойства на сапуна, глицеринът има овлажняващи и подхранващи такива.

При студения метод за изработка на сапун, температурата, при която смесите се обединяват е много по-ниска, както предполага и името на процеса. При този метод, маслата се смесват с течност (може да се използва както вода, така и мляко, чай, дори плодови сокове). След това се добавят различните натурални и етерични олиа, оцветители, аромати. Този метод позволява много по-голяма свобода и креативност на процеса. При студения процес се създават авторски твърди сапуни с неповторим дизайн и изобилие от аромати и цветове. Спецификите на метода позволяват и по-добър контрол върху образуването на т. нар. остатъчни мазнини, които са причината този вид натурални сапуни да са изключително хидратиращи и подхранващи кожата.

Натурални сапуни – топлият метод на изработка

Самото име подсказва, че при този метод приготвянето на ръчно направен сапун изисква по-висока температура. Макар че топлият метод позволява по-бързо създаване на сапуни, този подход има и някои значителни минуси, които влияят на крайния продукт.

Един от основните минуси при този процес е липсата на контрол над това кои остатъчни мазнини ще се осапунят. В резултат на това, при сапуните, които са приготвени чрез топлинна обработка, липсва гаранцията, че крайният продукт ще е достатъчно хидратиращ. Използването на богати масла като такова от ший (шеа), арган, маслини, или пък палмово, въобще не гарантира, че ще се получи сапун, който прави кожата гладка, мека и овлажнена.

Домашните сапуни, които са приготвени чрез този процес, обикновено са по-груби. При тях е трудно да се създаде уникален дизайн, гладкост, да се постигнат приятни аромати и ярки цветове. Освен това, тези сапуни обикновено имат по-високо pH, което често ги прави агресивни за кожата. Ето защо този метод е по-скоро подходящ за изработка на продукти за пране и почистване на петна. За сметка на това, студено приготвените сапуни са чудесен вариант за лична хигиена и грижа за кожата на тялото, а в някои случаи и за тази на лицето.

Предимства на сапуните по студен метод

Вече засегнахме някои от предимствата на занаятчийските сапуни по студен метод пред тези по топъл, но нека обобщим. Използваш и предпочиташ ръчен сапун, приготвен чрез студен процес, защото:

  • Дизайнът му е впечатляващ! Можеш да се насладиш на огромен избор от форми и цветове, които са наситени и ярки. Това прави тези продукти перфектен избор за подарък, или пък за наслада за всички сетива, докато си под душа.
  • Ароматите са неповторими! Както и при дизайните, тук отново те глезим с разнообразен избор. Можеш да се спреш на класически варианти като цитруси за бодра сутрин, дървесни и борови нотки за релаксация, или топлината на арган и ший за уют. Или пък да се изненадаш от неочаквани предложения и комбинации.
  • Хидратацията е гарантирана! Кожата е по-мека, гладка и овлажнена в дълбочина, благодарение на добавените в състава висококачествени натурални масла и олиа. Нивото на pH е в по-ниски граници, така че продуктът да е щадящ към кожата, но достатъчно мощен в премахване на замърсявания и неприятни миризми.
  • Произходът е натурален! Знаеш точно какво влиза в състава на твоя сапун. А съставките са природни, органични и безопасни.
  • Изживяването е наслада! Всеки натурален сапун може да бъде обогатен с допълнителни съставки, така че да се грижи за кожата по още много начини, като я ексфолира, успокоява раздразненията, дори лекува.

Защо да избереш занаятчийските сапуни на 4DERMA?

Ние не влагаме само иновация, високо качество и задълбочени знания в сферата. Нашите натурални занаятчийски сапуни са създадени с любов към природата и грижа за здравето на твоята кожа. Селектираме най-висококачествените органични съставки, така че гарантираме ефективността и хидратиращите свойства на нашите сапуни. Маслата от кокос, какао, ший, маслини и рицин ни помагат в тази мисия чрез своите свойства да задържат влагата в кожата, да подсилват нейната естествена защита и да се борят с инфекциозните и възпалителни процеси, предизвикани от бактерии. Естествената ексфолация чрез добавки като маково семе осигуряват почистване в дълбочина и гладкост и мекота на дермалната повърхност. Натуралните аромати пък са това, което правят ежедневния душ едно наистина специално изживяване.

Отключването на тайните на натуралните сапуни разкрива един наистина необикновен свят от ползи за здравето на кожата. Изборът на занаятчийски сапун пред търговските алтернативи не само спомага за сияйна, хидратирана и гладка кожа, но допринася и за по-устойчив начин на живот. Със своите природни съставки и нежни почистващи свойства, натуралните сапуни по студен метод гарантират, че кожата ще получи грижата, от която се нуждае.

 А тук може да разгледаш нашето най-ново попъленение - сапунът 4Derma Salty pine, който съчетава в себе си ободряващите аромати на бор, кедър и лек цитрус: и има приятен ексфолиращ ефект:

https://4derma.eu/products/4derma-salty-pine-artisan-soap

 

 

Назад към блога